Цени на имоти в Столицата през 2017г.

Цени на имоти в Столицата през 2017г.

Цените на имотите в София са на първото стъпало по стълбата на горе, който според специалисти ще продължи още две години. Не може да се дадат точни прогнози ,кога ще е повратния момент, но за разлика от минали години , този ръст не се дължи главно на чуждестранно търсене. Още в началото на 2017г. се наблюдава активно запазване на ръст в цените на имотите в София. Според проучвания има данни за средна цена на жилищата в София възлиза на 1000 € на кв.м. Тези цени са били актуални и през 2007г. но този път са достигнати при много по добри икономически  условия. За сравнение можем да дадем средна цена на жилище през 2016г. която е била 800 € на кв.м. Продажбите на ново строителство продължават да бъдат водеща тенденция. Предвид активното търсене и повишаващата се цена на жилището спрямо етапа на строителство, имот на зелено  е предпочитана опция спрямо купувачите. С най-висока търсеност остават двустайните апартаменти  след тях се нареждат тристайните и на последно място оставят многостайни и мезонети.

Най-предпочитани райони за живеене в Столицата остават южните и източните , като основна причина остава наличие на транспортните връзки, близостта на паркове ,сигурността и степента на уреденост. В стремежа си да отговорят на потребителското търсене много от водещите строителни фирми ще реализират успешно проекти за изграждането на офис и жилищни сгради.

Пазара привлича и фирми който все още са неопитни, специалистите препоръчват на купувачите да обърнат внимание на тази факт.

В заключение можем да кажем че имотния пазар в София в момента е балансиран и предлагането отговаря на търсенето.

2017-07-25T10:20:18+00:00