Ръчно изработени плаващи острови завладяват Копенхаген

Ръчно изработени плаващи острови завладяват Копенхаген

Малкият дървен остров, който плава в пристанището на Копенхаген, дава живот и събужда интерес към водите на града. Австралийският архитект Маршал Блечър и Магнус Маарбджър от датското дизайнерско студио Фокстрот проектират CPH-Ø1 като експериментален плаващ островен парк. Той плува благодарение на рециклирани пластмасови бутилки. Тази практика би могла да доведе до плаващи обществени места във вдоното пространство на града. Създаден като прототип за проекта на Копенхагенските острови, дървеният остров е с площ от 65 квадратни метра като на него е засадено истинско дръвче.

Експериментът е стартирал миналата година с подкрепата на Kulturhavn365, а идеята е CPH-Ø1 служи като място за почивка и допълнителни приключения за копенхагенци. Те могат да стигнат до острова с лодка или каяк. Тези обществени островчета могат да представляват и идеално място за провеждане на интересни събития, а другия месец те ще бъдат домакини на серия лекции посветени на темата за бъдещето на пристанищните градове.

CPH-Ø1 е построен ръчно в корабоплавателните заводи в Копенхаген, използвайки традиционни техники за изграждане на дървени лодки с материали от местното производство.

CPH-Ø1 е първият опит, с който дизайнерите се надяват, че ще дадат старта на проекта съставляващ се от девет острова, които предлагат творчески обществени места в пристанището, особено в забравени и неизползвани райони. Бъдещите идеи могат да включват плаващ саунен остров, плаващи ферми за миди, плаващи градини и дори плаващо кафене, всички от които ще бъдат отворени за обществеността. Островите могат да бъдат свързани заедно или да се плуват отделно.

 

 

 

Източник: Inhabitat.com/Dezeen

2018-04-02T10:14:17+00:00